Mi a pálya?

Home vagy office?

2017. április 19. - Kontent

Manapság egyre elterjedtebb fogalom, sőt trend a távmunka. Vannak kifejezetten olyan munkakörök, amik már egyáltalán nem is igényelnek konkrét, fizikai környezetet. A munkavállalói vélemények azonban megoszlanak erről. Sokan nagy lehetőségnek látják, hogy havonta pár alkalommal otthonról végezhetik a napi feladataikat, így a család közelében lehetnek, és kihasználhatják az otthonuk nyújtotta kényelmet. Ezzel szemben sokan irtóznak a távmunkától, mert környezetidegen számukra ez a jelenség.

1_2.jpg

Évek óta központi kérdés ez szinte mindenki életében, akinek a munkája irodához kötött, illetve számítógép előtt végzendő. Persze, lehet otthon is autót szerelni, vagy varrni, de az megint egy másik vonal.

A kérdésre nincs egyértelműen jó válasz, hiszen mindenkinek más fekszik, teljes mértékben alkattól függ, ki-milyen környezetben tudja hatékonyan végezni a munkáját.
A reggeli készülődés, indulás sokaknak a természetes, napi rutin részét képezi, a fogmosástól a számítógép bootolásáig, az ebédszünettől az utolsó leütésig. Sokan vannak, akiknek ez a rendszer szükséges ahhoz, hogy a teendőiket el tudják végezni. Ezen kívül a munkahely, mint környezet, szigorú keretek közé eső, kontrollált munkafolyamatot jelent, ami szinte kizárja a nem munkával való foglalkozás lehetőségét. Persze kiskapuk mindig mindenhol vannak, a kérdés, hogy nyitogatjuk-e őket. 

Az iroda mellett szól még többek között a közösség ereje, az interakciók, mint motivációs tényezők és az adott időbeosztás is nagyon fontos szerepet játszik. A munka két pont közé szorul, az első, amikor elkezded, a második, amikor befejezed, és mint méltó lezárása munkahelyi tevékenységednek, elindulsz haza, kikapcsolódni. Így be tudod lőni a tényleges munkaidőt.

Ha azonban mégis a home office-t választod, vagy néha van rá lehetőséged, hogy otthonról dolgozz, fontos, hogy felállíts pár szabályt a hatékony munkavégzés érdekében:

  1. Alakíts ki magadnak egy olyan helyet a lakáson belül, ahol biztosan nem vonja el a figyelmed semmi! Itt ketten vagytok egymással szemben, a számítógéped és te.
  2. Öltözz fel! Hiába vagy otthon, el kell indítanod a napot, nem ülhetsz egész nap pizsamában. 
  3. Oszd be az időt! Lőj be magadnak időpontokat, és próbálj meg végezni addig az adott feladatokkal. Az egészséges életmód tükrében oszd be megfelelően a szüneteket: tízórai, ebéd, uzsonna.
  4. Használd ki, hogy otthon vagy: reggelizz, tegyél be egy mosást, teregess, tarts blokkokat. De amikor azt veszed észre, hogy figyelmed lankad, és már többet foglalkozol a háztartással, próbálj meg újra elmélyülni a munkában.
  5. Sétálj egyet, szellőztesd ki a fejed, kikapcsolni néha kell.
  6. Attól még, hogy otthon vagy, nem feltétlenül baj, ha a különböző háztartási gépek zaja nem szűrődik be egy-egy telefonbeszélgetésbe. Figyelj oda a kommunikációra, ami kifelé legyen teljesen makulátlan és hivatalos. 

Egy már évek óta egy sikeres startup cégnél nagy karriert befutott ismerősöm szerint: „Az otthoni munka előnyei számomra elsősorban a kényelemnél kezdődnek: sokkal hosszabb periódusban tudok egyszerre dolgozni, sokkal jobban tudok összpontosítani, mint az irodában. Kevesebb a zavaró tényező, mint egy open office-ban, ahol folytonos a mozgás, telefoncsörgés. Hátrányként a személyes interakciók hiányát tudnám felhozni. Persze vannak különböző fórumok, ahol tudok kommunikálni a kollégáimmal, de ha hirtelen tanácsra, segítségre van szükségem, nem biztos, hogy egyből megkapom, így már a munkafolyamat is lassulhat.”

Egyre több multinál érhető el a távmunka lehetősége, és egyre többen élnek is vele. Persze, mint már említettem, teljes mértékben alkatfüggő, hogy kinek mi fekszik jobban, de az biztos, hogy nem árt néha, ha egy-egy napot otthon töltünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://miapalya.blog.hu/api/trackback/id/tr4412407921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2017.04.19. 10:29:44

Ma is otthonról dolgozom. Számomra a személyes interakciók egyáltalán nem számítanak. Ha valakivel beszélni akarok felhívom, chatelek, írok emailt. Ha munka megoldható ha meg nem kb. semmi szükség rá. Pletyka nem érdekel, kávét meg képes vagyok egyedül meginni.

Hol jó a mukáltatónak? egyszerű: nem kell kivenni szabit törött lábbal vagy (mint most én) magas lázzal is fog dolgozni az embere vagy éppen hajnal 3kor és még túlóra/ügyelet díját sem kell fizetnie.

Hol éri meg a munkavállalónak? hát pl. olvashatok újságot vagy blogot amíg a háttérben fut a job, nem kell, hogy kifejezéstelen arccal várjam az eredményét. Nem kell hogy a dugóban üljek vagy a tömegközlekedésen, irodában fertőzzem az embereket vagy épp ők engem. Ha sok idő megy el az utazással akkor azt is lehet spórolni.

Duplaxiii 2017.04.19. 10:38:20

Érdekes téma, szerintem hasznos is napjainkban.
De picit eltérő a véleményem a szerzőtől, mivel jómagam többször dolgoztam otthonról, volt hogy 10-12 emberemet irányítottam "távolról", most két éve is full otthoni tevékenység a cégem itthonról üzemeltetése...
Tehát az ötletek jók, de sok fontosabb kimaradt!
- igen a lényeg a szervezés. De a szervezés alapból rutin és tapasztalat kérdése, azaz egy fiatal ezt csak "könyvekből" ismeri, így végül ő fog alkalmazkodni a általános szabályokhoz, tehát a lényeg lényege marad el! Az otthoni munka lényege, hogy TE határozod meg a napjaidat, abba illeszted azokat a folyamatokat, amikor el kell menned személyesen tárgyalni.
- Nem szabad elfelejteni, hogy aki otthon dolgozik, az sokkal többet fog dolgozni, mint aki irodába jár... Otthon NINCS munkaidő, a te "hangulatod" is befolyásolja a teljesítményedet, de garantált, hogy ha nem tervezel, akkor romlik a hatékonység és nő a munkamennyiség.
- Otthoni munkánál az a kényelmes, hogy a privát dolgaidat integrálhatod a munkádba. Ha éppen ahhoz van kedved, hogy kimenj a strandra, megteheted, de utána ezt be kell pótolnod. Viszont ez az életstílus feldobja a napjaidat, így a bepótlás könnyű. Míg az irodában fásultak nehezen ösztönözhetők a plusszra, addog az otthon dolgozók ezt sokszor maguk teszik meg.
- Az otthoni munka átszabja az életedet és a lakásod "költségvetését" is! Például kényelmesen kelsz, kávézol, majd megnézed a híreket, átöltözöl kényelmes cuccba, elvégzed a leveleid átnézését majd dolgozni kezdesz. Egy óra múlva felkelsz és berakod a mosnivalót, előkészíted a ebédhez valót. Visszamész dolgozni. Egy óra múlva kimész, kiveszed a mosott ruhát stb. És folyatható, a munkanapod akár este 7-8-ig is eltart, de minden elvégezve és a munka is halad. A lényeg, tudd megszervezni a napjaidat. (nem gond a bevásárlás, a posta, az ügyintézés sem, nem kell engedélyt kérni...) A magándolgaid rendbentartása jót tesz a hangulatodnak, így a munkád is jobb, eredményesebb lesz! De a rezsid hatalmasat fog nőni, mert télen egész nap kell fűtende, a villanyszámlád is magasabb lesz, ezt a költségekbe bele kemm számolni!
- Otthoni munkánál ne pizsama, de ne is utcai ruha! Egy sportos cucc, akár melegítő. Az utcai ruha kényelmetlen, hétvégén sem öltönyben üldögélsz otthon!
- Több kommunikációs csatorna kell, mert a privát telefon erre nem alkalmas, tehát kell egy a munkához is, hogy amikor akarod, kikapcsolhasd a munkarészt. Az otthoni minka nem azt jelenti, hogy a munkaadó költözik a lakásodba!
A lényeg, csak szervezni tudó poriknak ajánlható vagy olyanoknak, akik hagyják a megbízót megszervezni a folyamatokat és azt végre is hajtják! Kell egy egyszerű projektmenedzser alkalmazás, a levelezést meg kell tervezni, szervezni és ezeket HASZÁLNI kell! A böngésző fusson és egy levelező app mutassa az érkező leveleket. Folyamatosan, hogy lásd, kell beavatkozás vagy sem.
A lényeg sokkal több szabadidőd lesz, sokkal nyugodtabb lesz az életed, de sokkal többet is fogsz dolgozni.
Az irodai átlaghatékonyság átlag 60-65%-os, mert a bejárás, a kötelező munkaidő és az elintézetlen dolgok, a munak utáni tevékenységek stb. nagyon rontják a "munkakedve", ezt pénzzel, autóval csak rövid ideig lehet ösztönözni.
A jól szervezett otthoni meló meg alapból 90% körül van és magad miatt is rákapcsolsz, akár 110-120%-ra! Mert másik oldalról jó kapsz.
Viszont LUSTA és KÉNYELMES embereknek nem szabad ebbe belevágni!

Duplaxiii 2017.04.19. 10:53:13

@Van_mikrohullámú_sütőtök?:
Teljesen igazad van!
Nekem sajnos volt módom megtapasztalni a "másik" oldalt is. Gyakorlatilag 1989-óta dolgozhattam úgy kötetlenül, hogy én (pontosabban a feladatok, határidők) határozták meg, mikor kell bemenni a német multihoz. Minden jó volt, hatalmas hatékonyáság, a határidő soha meg nem sértve stb. És nyáron egyszerűen otthonról, sokszor a parti söröző gondolájából melóztam.
Aztán a közelmúltban egy magyar válallkozásnál meg fix munkaidó, lánc a lábadon és ezt akkor is, ha semmi dolgod nem volt. Szeelmi munka, senkihez nem kapcsolódsz, de ülj bent reggeltől délutánig. Semmit nem tudsz elintézni, a szokásos kommunikációs kávézások a paernerekkel is megszakad, mert nem mehetsz el egy órára egy egyébként fontos és hasznos beszélgetésre... És mit teszel? Internetezel, videót nézel, privát melókat gündolsz...
Nem jó a cégnek, mert fizet a semmiért, nem jó neked, mert lelkileg leépülsz!
Most két éve a magam ura vagyok és például sokszor dolgozom este 9-kor is!
De amit egy irodában nem tehetsz meg, hogy ebéd után fél órát ejtőzz, itthon egyszerűen ledőlök egy órára, majd frissen folytatom. Este 9-10 felé egy email ellenőrzés és utána mehet a privát élet. De van amikor még éjjel is KEDVEM van melózni és sokszor éjjel kettőkor veszem észre, hogy mennyi az idő.
Bele kellene gondolni, hogy hány pici babás nőnek lenne ez a munkamód optimális.
A cég kihelyezi az infrastruktúrát és a nő a baba mellett végezheti a egyszerűbb munkákat, a gyerekre is van ideje és pénzt is kerehet és nem érzi magát feleslegesnek!
Én amikor a fiam pici volt, és ünnepek jöttek, kivittem magammal a nyaralóba a munkát. De csak ebéd után, amikor aludtak az anyjával, dolgoztam 1-2 órát. És előtte utána a család együtt volt. Ezt irodai környzeteben nem teszed meg, én a telefonomat korlátoztam péntek délutántól hétfő reggelig! Igaz 1998-óta soha nem kértem, fogadtam el sem céges telefont, sem más eszközt, mert akkor már az életemmel is rendelkezhetnek....

Duplaxiii 2017.04.19. 11:00:00

Egyébként egy további észrevétel:
Az optimális cég, vállalkozás akkor jön létre, ha a tulajdonos már megtapasztalhatta a otthoni munka előnyeit. Így az irodai vonalat, a napi folyamatokat is tudja úgy meghatározni, hogy figyelembe veszi a munkatársak életszerűségeit, igényeit.
Sajnos ma az állam szándékosan teszi tönkre a hazai vállalkozásokat, a támogatott multiknál meg ez nem kapjató meg, mert ott csak egy fogaskerék vagy a gépezetben és ha nem tetszik elmehetsz vagy téged cserélnek le.
Egy 35-40 éves vagy idősebb tapasztalt cégvezető (nem a lilazakós makkoscipős művállalkozók!) azonban már tudják, hogy hasznot csak a boldog és szorgamas emberkék hoznak számukra. Olyanok, akik nem szégyellnek kérdezni, akik képesek elfogadni okosabbaktól tanácsokat. Ők az irodán belül is normális világot fognak biztosítani, és náluk alap lesz az otthoni munka is. Akár csak egy-egy hétre, ha a körülmények ezt megengedik.
Egy fiatal startuposból soha nem lesz jó főnök... És azokból sem, akik céges levelekre hetekig, hónapokig nem válaszolnak... Akik nem válaszolnak telefonokra, akik a határidőt, mint a vállakozás alapját nem ismerik...

The reaper 2017.04.19. 12:03:55

Tervezőmérnökként amúgy is egész nap a gépnél ülök, ezért néha simán belefér az otthonról melózás. Pár hete egy kisebb műtét után jól jött, hogy nem kellett 1 hétig táppénzen lenni, vagy fájós lábbal munkába botorkálni, hanem kényelmesen otthonról feltett lábbal végezhettem a munkáimat.
Persze ehhez kell az is, hogy be tudd osztani az idődet. Ha munkahelyen is 500x nézel rá facebook-ra, vagy kezdesz el netezni, akkor ez otthon csak romlani fog.
Amit nagyon szeretek még az otthoni munkában, hogy ha épp holtidő van, nincs mit csinálni, akkor nem kell a főnök előtt tettetni, hogy dolgozol.

Zsíros Bödön 2017.04.19. 12:11:31

@Van_mikrohullámú_sütőtök?:
aki annyira fogyós meg szar munkatársai vannak, azt megértem, hogy otthonról szeret dolgozni, én a személyes interakció meg a közösség híve vagyok, lelomboz a homework. Budapesten, ahol elbasz az ember 1 órát utazásra, lehet ott még megértem, hogy miért hasznosabb. Én vidéken élek, napi 40-45 percem megy el a közlekedéssel (szomszéd faluból be a nagyvárosba), de így is jobban megéri, mint otthon tespedni, ahol elveszi a figyelmet minden és nincs iterakció senkivel.

most hogy jön nálunk a baba, lehet, hogy jobb lenne pl heti 1 nap otthonról, de attól még nekem meg szerintem sok hasonló embernek ez nem hatékony. És akkor tegyük hozzá, hogy értelmes team lead kéne mindenki fölé, hogy a home-work ne faszveréssel menjen el, az emberek legalább fele szerintem ellébecolná a munkanap nagy részét, ahogy éri. Munkáltatónak aztán betolhatod a mézes mázas kamuszöveget, hogy mennyire éri meg neki, hogy te otthonról dolgozz, csak abba gondolj bele, hogy aki a követhetetlenség miatt ellébecol napi 2 órát mondjuk, az az időd 25%-a. Ha neked nettó 500 a fizud, mint pl egy valami senior szoftverfejlesztő, akkor az 125-be fáj a munkáltatódnak. Most magyarázd meg neki az olcsóságot, 125-ből duplán kifizetem neked az összes bentlétes költséget.

Phteven 2017.04.19. 12:13:17

Munkaadóként nekem ezzel az a bajom, hogy nem tudom ellenőrizni a dolgozót. Álltam a másik oldalon is, tudom, hogy egészen más a teljesítmény, amikor ott ül a főnök, mint amikor nem. Innentől kezdve azt sem tudom belőni, hogy adott feladatot hány emberre kell szétosztanom. Lehet, hogy otthon 4 ember csinálja meg azt, amit az irodában 2.

Másik bajom ezzel az, hogy a kedvelői azzal takaróznak, hogy otthon is meg tudják csinálni a munkájukat, stb. Igen, meg. De ha végeztek vele, akkor onnantól kezdve szabad program, míg egy irodában ez kevésbé kivitelezhető.

Azt is megfigyeltem, hogy otthondolgozás esetén egyes emberek Facebook aktivitása is megnől, de olyan is volt már, hogy munkaidőben érkezett otthondolgozótól egy kérés, hogy küldjek neki életet egy játékban. Azt hiszem érthető, hogy miért nem preferálom ezt a módszert.

Zsíros Bödön 2017.04.19. 12:13:30

Aki meg azzal jön, hogy betegség meg lábtörés stb alatt hasznos a homework, az bazmeg odamegy a főnökhöz és ELINTÉZI. Képzeljétek el, elég nagy eséllyel menni fog, akár támogatja a céged a homeworköt, akár nem. Már ha a munkád kivitelezhető 100%-ban otthonról.

Zsíros Bödön 2017.04.19. 12:14:57

@Phteven: "Azt is megfigyeltem, hogy otthondolgozás esetén egyes emberek Facebook aktivitása is megnől"

Számold bele azt is, hogy esetleg homeworkben a figura a nettó 8 órát 10-11-ből intézi el a figyelemelvonás meg pihenés miatt. Szerintem ez full belefér, csak persze sok embernél a nettó 8 se jön ki. Ezeket figyelembe vetted amikor felmerült ilyen problémád?

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2017.04.19. 13:12:57

@Phteven:
"Munkaadóként nekem ezzel az a bajom, hogy nem tudom ellenőrizni a dolgozót. "
Mit kell rajta ellenőrizni? Adsz neki egy 8 órás feladatot, nap végén meg leteszi az eredményt az asztalra. Azt ha irodában ha otthon van megnézed nem?
Esetleg attól félsz, hogy maszekol mellette? ha megcsinálta a munkát akkor nem mindegy?

Az én főnököm külföldi már vagy 10 éve, qrvára mindegy neki, hogy Budapeste, Siófokon, Londonban vagy éppen otthonról vagyok. Vannak hibajegyeim, vannak fejlesztéseim, mindegyikre van mérőszám. Persze, ha megtehetem blogozom (mint most Ti - gondolom a nagy termelékenység miatt azért ez belefér Nálatok is) ha éppen nem érek rá akkor meg nem.

Persze, vannak pozíciók pl. gyártás ahol nem annyira lehet otthonról dolgozni de azért a legtöbb szellemiben simán. Kisebb cégnél méginkább.

Sőt, szerintem az én munkáltatóm vissza is él vele, nem vagyok egyedül aki nem heti 40 órát dolgozik de a gyerekeim miatt megéri. Még ha a hétvégézésekkor morgok, hogy már túl sok..

2017.04.19. 13:16:33

Hosszú évek óta itthonról dolgozunk a férjemmel. Ami egyáltalán nem jött be, az pont az, amit a cikk is és sok hsz is emleget, hogy hagyjunk szüneteket (mosás ki-be pl.) meg ha dolgunk van, menjünk el nyugodtan. Hát nagyon nem! Ettől elfolyik az idő, úgy érzed egy idő után, hogy mindig kapkodsz, semmivel nem haladsz, soha nincs megállás,nincs "szünnap", örök mókuskerék az egész. A munka is és a ház is. Aztán semmire nem vágysz, csak arra, hogy újra csörögjön az óra, időre kelljen beérni és legyen végre legalább hétvégéd, ami évek óta nem volt. Legyenek keretek az életedben.
Ami a legfontosabb, az önfegyelem. Baromi nehéz önmagunkat legyőzni, sokkal kényelmesebb igazodni másokhoz.
Otthoni munkánál is időre kell kelni és hagyni a mosogatást, ha véletlenül úgy maradt. Mert ha nekiállsz (jajj, még bedobok egy mosást, meg meglocsolom a virágokat) jön a sok marhaság és egyre nehezebb nekiállni. Ugynúgy délután is. Ötkor ( hatkor, mindegy) abba kell hagyni. Házimunkára fix időpontjaink vannak, ami be van írva a naptárba.
Egyébként nyilván egyénfüggő, kinek mi jön be, ki milyen fegyelmezett. De nem egyszerű és senki ne gondolja, hogy sokkal jobb így. Másmilyen és másfajta akadályokat kell legyőzni és máshoz kell alkalmazkodni.
Most egyébként megint elb@tam egy csomó időt, másfél órája netezek.... utálni fogom este emiatt magam, mert nem lesz minden megcsinálva, amire IDŐ lett volna, csak megint fegyelmezetlen voltam...

LondoniTódi · http://greenwichlakas.blog.hu 2017.04.19. 13:53:46

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: Azt se felejtsük el, hogy ha a munkáltató sok embere így dolgozik, akkor kisebb iroda, kevesebb tárgyaló helyiség is elég, alacsonyabb az áram fogyasztás, stb...

2017.04.19. 14:08:42

Tépj be és könnyebben megy a munka. Otthon ez ilyen egyszerű és csak egy pontból áll. :)

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.04.19. 14:30:46

Szerintem a két legfontosabb, hogy legyen egy külön dolgozó helyiség. A nappali és a háló nem jó mert az otthoni környezet elvonja a figyelmet. Illetve hogy naponta kimenjen az ember az utcára, különben nagyon be lehet fordulni.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.04.19. 14:32:54

Egyébként nem tudom miért ne engedi sok munkáltató. Sok esetben egy nemzetközi projekten így sem a közvetlen kollégáiddal dolgozol együtt, hanem külföldiekkel.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2017.04.19. 16:38:38

Én álltam a barikád mindegyik oldalán.
De annyira nem vagyok elájulva az otthoni munkától.
Nagyon igaza van a posztnak: ha nem tartod be önként a szabályokat, akkor szétfolyik a nap. Jön majd az asszony/férj, hogy "úgyis itthon vagy drágám, nem csinálnád meg ezt-és-ezt?". Aztán ott van a "főnök nem ellenőriz, nem sietünk" -érzés. Ha meg én vagyok a főnök, akkor meg a "ennyi még belefér". Könnyű elcsábulni, és úszik is az egész nap. Szóval komoly önfegyelem kell. Ám akinek ez megvan, az tényleg jól járhat a dologgal.
Csakhogy együttműködést igénylő melónál ez nagyon könnyen megölheti a csapatot. Akárhogy próbálod összetartani, a csapat elkezd átmenni "egyéni vállalkozók laza együttműködése" üzemmódba, és lelassul a munka.
Ráadásul van egy trend, ami kötődik az otthoni munkához: ez a "free seating". Az, amikor a 10 fős csapatra csak 8 asztal van az irodában, és mindenki bárhová leülhet. Tehát az asztalt üresen vesszük át, és üresen adjuk le. Ez nagyon optimálisan működik otthoni munkavégzéssel kombinálva. Csakhogy végleg haza száműzi a munkást, ami gyorsítja a csapat szétcsúszását.
Nem véletlen, hogy az én területemen a fiúk inkább az irodára szavaznak.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.04.19. 17:07:28

"központi kérdés ez szinte mindenki életében"
Lemaradtam valamiről? Az irodai munkák kevesebb mint 1%-a távmunka Magyarországon és a home office inkább tűrt eseti kényszermegoldás, mint támogatott munkavégzési forma...

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2017.04.19. 17:53:25

Mondok egy másik történetet is:
Ugyanaz a munkáltató, de a munkavállaló egy balti (elsősorban finn) nyelvet beszélő callcenteres (rendelést visz fel, panaszt kezel, kiszállítást szervez stb.).

A srác feljött vidékről Pestre, de a fenti munkáért csak nettó 250-et fizetnek, amiből az albérlete 100, rezsije 50 a maradékból meg nem tud megélni. Ezért azt mondta elmegy, de mivel már egy ideje dolgozott a munkáltató azt mondta a felmondási idejét dolgozza otthonról vagy majd meglátják mikor lesz utódja.

Hát ritka nyelv, nem lett, a srác meg vidáman dolgozik a Káli medencéből kis falujának vályog házából 9-től 5ig skype meg vpn segítségével. Már 5 éve..

Spanyolos lány meg maradt volna otthon a SNI gyermekével teljes vagy részmunkaidőben nos úgy rakták ki GYES után, hogy még a felmondási időt is kifizették, holott kb. ugyanaz a cipő..

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2017.04.19. 18:00:01

@LondoniTódi:
"ha a munkáltató sok embere így dolgozik, akkor kisebb iroda, kevesebb tárgyaló helyiség is elég"

Nem nálunk, de csináltam kábelezést olyan főnöknél akinél a cég csinált home office-t: megvette a bútorokat, szőnyeget, fizette a festést és az infrastruktúrát (internet, áram, fűtés/hűtés egy része) miközben persze céges telefon/kocsi is volt és akkora fizetés mint nekünk az éves - havonta.

Phteven 2017.04.19. 22:20:01

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: A helyzet az, hogy a világon nem csupán 10x10x10-es, 8 óra alatt elkészíthető fakockákat gyártanak. Az én cégemnél vannak munkák, amiknek nem lehet belőni a szükséges idejét. Lehet 2 óra, lehet 8 óra, de ha az ember megkapja a majestic agancsos szopóálarcot, akkor 2-3 nap is rámehet. Vegyük sorba:

1: 2 órát tölt a melóval, 3 nap múlva "végez". 22 órát fizettem a szórakozását.
2: Kitölti a 8 órát, és végez: OK. Ha 3 nap múlva "végez, 16 órát fizettem a szórakozását.
3: 3 napot melózik rajta: Megszopta. Ja, nem, mert 3 napot fizetek neki. Hacsak nem 4 nap után "végez, mert akkor 8 órát fizettem a szórakozását.

Éééés akkor még nem említettem azt a verziót, hogy 3 óra egyéb tevékenységgel megszüli 11 óra alatt a végeredményt, utána meg előáll azzal a kéréssel, hogy fizessem ki a túlóráját, ill. essek hanyatt attól, hogy ő bizony mennyit melózik.

Felügyelet alatt kevesebb a csibészkedés. Köcsög munkaadóként azt is elvárom, hogy a maradék fél-egy órában ne unatkozzon senki, hanem találjon magának tennivalót. Az se baj, ha hozzákezd a másnapi adaghoz, így másnap hamarabb végez. Arra szerződtünk, hogy adott fizetésért cserébe munkaidőben a szaktudását, munkáját adja. Ha én minden hónapban odaadom a fizetését, és fizetem utána a járulékait, akkor nem gondolom túlzotnak az elvárásaimat. Akinek nem tetszik, az nyugodtan felmondhat, senkit nem kényszerítenek fegyverrel, hogy itt kell dolgozzon.

Mindezekért cserébe senkitől nem várom el, hogy előbb jöjjön, vagy tovább maradjon. Ha csúsztatni akar, természetesen megteheti.

cardiobascuralis 3 2017.04.19. 23:27:20

@Phteven:
Miért kellene ellenőröznöd?
Kiadod a munkát, meg adsz egy határidőt.
Ha addigra készen van, nem tök mindegy neked, hogy közben 3 órát maszturbál naponta, meg kettőt rejtvényt fejt?

Phteven 2017.04.20. 00:08:25

@cardiobascuralis 3: A határidővel sokra nem megyek. Nálunk ez esetenként változik, és simán rá lehet mondani egy hosszabb időszükségletet. Nekem se kedvem, se kapacitásom nincs arra, hogy mindenkit visszaellenőrizzek, visszaellenőriztessek. A munkát is párban szeretem, ha csinálják. Persze csak akkor, ha a feladat megengedi. Így kiegészülnek a hiányosságok, összeadódnak az erősségek.

vernon 2017.04.20. 00:28:30

@Phteven: "Ha én minden hónapban odaadom a fizetését, és fizetem utána a járulékait, akkor nem gondolom túlzotnak az elvárásaimat". Azért el ne ájulj magadtól. Különösen ez a járulék dolog vicces. Mintha az valami kegy lenne, mikor abból a dolgozó semmit sem lát közvetlenül, azt az államnak a jogszabályok alapján kell fizetned.
Egyébként ha nem érné meg neked, úgyis kirúgnád őket, sőt, ha valakinél gyanítható, hogy rendszeresen visszaél a homeoffice-szal azt ki is kell rúgni. Viszont ha nem vagy képes az eredmények alapján ezt megítélni, akkor talán főnőknek sem vagy igazán alkalmas.

cardiobascuralis 3 2017.04.20. 00:37:42

@Phteven:
Ahol a határidő rendszeresen változik, és persze mindig csak rövidül, azt a helyet ott kell hagyni a picsába, az ugyanis nem munkahely, hanem rabszolgatartó.
Te meg nagyon beleéled magad a rabszolgahajcsár szerepébe.

Jobb helyeken úgy van, hogy adnak egy ésszerű határidőt, és azt kell tartani, és közben az ember nem ellenőrizgeti egy hajcsár a nyakába lihegve. Ha esetleg a határidő rövidülne, akkor udvariasan megkérdezni a dolgozót (aki láthatóan nem te vagy), hogy esetleg meg tudná-e csinálni x nappal kevesebb alatt. Ha azt mondja, hogy nem, akkor meg továbbítani a megbízó felé, hogy ez volt a határidő, ő is beleegyezett, és most már viselje.

Az meg, hogy odaadod a fizetését, nem jótett a részedről, hanem a minimum. Nem szívességet teszel vele, megdolgozott érte.
Ahogy a bejelentés és a járulékfizetés is.

Phteven 2017.04.20. 01:55:31

@vernon: Örülök, hogy ennyi leírásból sikerült ilyen messzemenő következtetéseket levonnod. Gyere el hozzám csoportvezetőnek! Vagy jobbat mondok! Eladom neked, meglátjuk, te meddig jutsz el?

A járulék fizetése dolog miért lenne nevetséges? Alkalmazhatnám az embereket minimálbérre bejelentve, vagy feketén is.

Ha nem érné meg, nyilván leépítenék, vagy nem csinálnám. Ugyan úgy, az alkalmazottak is felmondanának, ha nem kapnának fizetést. Ez nem jótékonysági egyesület, hanem munkahely.

Phteven 2017.04.20. 02:10:46

@cardiobascuralis 3: Látom, a szövegértés nem az erősséged...

"Ahol a határidő rendszeresen változik, és persze mindig csak rövidül, azt a helyet ott kell hagyni a picsába, az ugyanis nem munkahely, hanem rabszolgatartó.
Te meg nagyon beleéled magad a rabszolgahajcsár szerepébe."

Mint mondtam, nálunk nincs két egyforma munka. A munkára fordított időt NEM én határozom meg. Én kiadom a munkát, a kollégák pedig megcsinálják. Hogy ne tökörésszen vele senki, ezért lehetőleg 2-3 ember dolgozik egy projekten. Közösen. Ha kész, átnézzük, átadjuk, örülünk. Ha bajos, javítjuk, átadjuk, örülünk. Kérlek mutass rá, melyik ponton élem bele magam a rabszolgahajcsár szerepébe!

"Az meg, hogy odaadod a fizetését, nem jótett a részedről, hanem a minimum. Nem szívességet teszel vele, megdolgozott érte."

A kulcskifejezés: megdolgozott érte. Értsd.: nem Facebookozott, nem maszekolt, nem a Városligetben lődörgött, nem a hétvégi nagybevásárlást intézte munka helyett.
Természetesen privát kommunikáció, ha el kell menni fontos ügyben, kávé-, cigiszünet belefér.

"Az meg, hogy odaadod a fizetését, nem jótett a részedről, hanem a minimum. Nem szívességet teszel vele, megdolgozott érte.
Ahogy a bejelentés és a járulékfizetés is. "

Ezt sem értem, hogy mi alapján szűrted le... Mint mondtam, a munkaviszony az egy szerződés. Ha így érthetőbb: munkáért lé. Tehát nem jótett kérdése a fizetés. Cserébe a munka se van kedvem/nincs kedvem alapon menjen! Akinek nem felel meg ez a feltétel, az ír egy papírt, hogy kéri a munkaviszonyának a megszüntetését, átadja és a dolog el van intézve. Lehet tényleg véreskezű rabszolgahajcsár vagyok, még egyetlen ilyen papírt sem kaptam...

Serény Vélemény 2017.04.20. 07:24:22

Nálunk a cégnél az az alapélményem, hogy akkor lehet normálisan, húzósan, hatékonyan dolgozni, ha
1) az egylégterű irodában kb pontosan fele annyian vannak, mint ahány hely van.
2) az emberek nagy része már hazament, (17:00 után)
3) hétfőn reggel, amikor mindenki a heti riport jellegű teendői miatt nem ér rá fölösleges szájtépésre.
4) otthon.

Tepes 2017.04.20. 12:30:22

@Serény Vélemény: egyetértek. Egylégterű irodában dolgozom, de van lehetőség otthoni munkavégős napokra is. Ha sokan vannak bent nagyon zavaró, amikor mások a saját futú dolgaikat beszélik meg fennhangon, ami másokat persze nem érdekel. Ráadásul közben telefonkonferenciázni nem egy nagy élmény.
Otthon sokkal nyugisabb.
Sokan viszont itt a kommentekben keverik a dolgokat. Otthoni munkavégzés és rugalmas munkaidő nem ugyanaz. Rugalmas munkaidő is lehet ofiszban vagy otthon is. Kötött is lehet otthon is. Nálunk pl. aki éjszakás műszakban van, az mindig otthonról van. De nem szokott reggel 6-kor még 2-3 órát ráhúzni, mert érdekes a munka.
Persze sokszor előfordul, hogy olyan emberektől érkezik munkával kapcsolatos levél, akinek épp nem kezdődött még meg a munkaideje, de "úgyis gépnél van". Nálunk a hatékonyság nem romlott. De a szerződésben az is benne van, hogy akinél mégis ezt tapasztalnák, annak megszűnne a homeofisz lehetőség.

cardiobascuralis 3 2017.04.20. 12:41:57

@Phteven:
De, kurva jól értem a szöveget, és továbbra is úgy írsz, mint ha a beosztottaidat a seggedből rántottad volna elő.
Isten mentsen mindenkit egy hozzád hasonló, házmesterbe oltott rabszolgahajcsár mentalitású, hülye főnöktől, aki folyton a nyakába liheg, és még a vécére is elkíséri a beoszottat, hogy nem szarik-e túl sokáig.

Ha határidőre kész a munka, semmi közöd ahhoz, hogy facebookozott (így írják, mert ige), a Városligetben sétált vagy bármi lófaszt csinált.
Megdolgozott érte = elkészítette határidőre.

Húbazmeg, kávé- és cigiszünet belefeér?
Talán mert törvényi előírás is az óránként 10 perc szünet és a napi max. 6 óra képernyő előtti munkavégzés? Ezt is betartod, vagy hajtod a beosztottakat napi 8-10 órán át?

Bizony, minden hozzászólásod azt bizonyítja, nem vagy más, csak egy szemét, öntelt rabszolgahajcsár, aki el van szállva attól, hogy kinevezték főnöknek (gondolom, a lehető legkisebb főnöknek, ami létezik. A felfelé nyal, lefelé tapos tipikus esete vagy.)

Nem véreskezű vagy, hanem beképzelt és agyatlan. Nem ugyanaz.

Nézz meg olyan eredménytelen szar cégeket, mint a Microsoft, az Apple meg a Google.
Pont úgy működnek, ahogy én írtam: határidők vannak, amiket teljesíteni kell. Hogy közben mit csinál az alkalmazott, a kutyát nem érdekli, sőt. Vannak a munkahelyen játszóházak, sportlétesítmények, szórakozóhelyek (pl. zeneterem stb.). Én csak a magyar MS-nál jártam, de ott is.
Hogy ingyen van a mindez, meg még a kaja és a nasi is, az más kérdés.
És a melósok munkaidőben mehetnek oda kikapcsolódni.

Ezek ugyanis rájöttek, hogy a melós sokkal jobban teljesít, ha nem tartja a farkát folyton a seggében a főnöke, hanem jól érezheti magát a munkahelyen.
Nos, ahol te bármilyen szintű főnök vagy, ott ez nincs, gondolom, utál is mindenki, mint a szart. A legszarabb főnök vagy, akit bárki csak elképzelhet.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2017.04.24. 18:14:47

Hát nem tudom engem a túlzott kontrol mindig zavart, idegesített.
Dolgoztam olyan helyen ahol beléptető kapuval mérték a cigiszünetet, ebédidőt, WC-t is (nem kis diszkrimináció: a nőknek ciklusuk idején rózsaszín szalagot kellett viselni, hogy bármikor kimehessenek wcre)
nem sokáig bírtam, mert egyszer, hétvégén, a karácsonyi hetekben, éjszakázáskor úgy döntöttünk a fiúkkal, hogy ráhúzunk egy kicsit és később megyünk ki kajálni ám de tovább is maradunk - nem kellett volna "megbüntettek" azaz levonták mindannyiunk mozgóbérét ami akkoriban a fizetésem ötöde volt. Másnap felmondtam.

Nem zárkódom el a mérésektől, ha kell akár én is megmutatom hol lehetett volna eredményesebb lenni vagy más post mortem tanulságok.

Nálunk is kitalálták, hogy lesz csocsó, meg pihenőbabzsák meg kanapé - ez utóbbit használtam egyszer mert hajnal 2kor fejeztem be a munkát és csak 4:30-kor jött az első tömegközlekedés... Viszont kevesebb lett azon kedves kollégák piszkálása akiknek szófosása van vagy a chat felületre érez vágyat kismacskás képet küldeni..

Szerintem a "csapatépítés" is kontraproduktív: lehet, hogy az az egy nap amit zsákbanfutással elcseszek egy kollégával olyan láthatatlan kapcsot alakít ki, hogy belelátok a gondolataiba, de tapasztalatom szerint az a hatékonyabb, de felhívom és megkérem mondja el.

Tehát a poszt témájához: eddigi 20 év tapasztalatom alapján megfelelően szabályozott feltételek mellett a homeoffice nem hogy hátrány, de akár előny is lehet. Ha a vezető aggódik az elkanászodó figyelemért, mérje a dolgozót!
süti beállítások módosítása