Mi a pálya?

A jelentkezéstől az interjúig, az interjútól az irodáig

2017. május 04. - Kontent

A munkakeresés mindenki számára nehéz időszak, ezért érdemes megfogadni pár jótanácsot, betartani bizonyos szabályokat a sikeres felvétel érdekében. A jó szakmai referencia nem minden esetben egyenes út az irodáig, addig még sok lépést meg kell tenni. A következő szempontokat érdemes figyelembe venni, elgondolkodni rajtuk.shutterstock_223623346.jpg

Mielőtt elkezdjük önéletrajzainkat küldözgetni ide-oda, nem árt, ha végzünk egy önértékelést, saját kompetenciafelmérést, hogy biztosan olyan munkahelyet lőjünk be, ami számunkra a legjobb. Természetesen a szűrésben sokat segít a végzettség, bizonyos szakterületen megszerzett referencia, hozzáállás, kedv. Ezen kívül saját igényeink megvizsgálása is fontos: milyen karriert szeretnénk felépíteni, a jelenlegi élethelyzetünkhöz milyen állás illik, és hogyan egyeztethető azzal össze. Ezeknek ismeretében kezdődhet meg a cv-k szétszórása, amit – jó esetben – a munkáltató válasza követ majd. Sajnos előfordul, hogy ismeretlen okok miatt elmarad a jelentkezés utáni feedback, ebben az esetben sem szabad feladni, folytatni kell a keresést töretlenül.

Amennyiben jelentkezésünkre pozitív válasz érkezik, pontosan fel kell készülni az esetleges interjúra. Ahogy a jelentkezőről is próbál mindent megtudni a kijelölt cég, úgy a munkavállalónak sem árt, ha igen precízen utánajár a választott munkahelynek, mind cégtörténeti értelemben, felépítésben, mind pedig gondolkodásmódban. Az interjút megelőző napoknak a mentális felkészülés jegyében kell telniük, hiszen a cél az, hogy meggyőzzük beszélgetőpartnerünket arról, érdemes minket alkalmazni. Nem árt felkészülni több szakaszból álló interjúra, hiszen például előfordulhat, hogy intelligencia teszt az első szűrő, vagy idegen nyelvű beszélgetésbe csöppenünk- ezek váratlanul érhetnek. Ilyenkor sem szabad megijedni, fontos, hogy magabiztosak maradjunk, és ne zökkenjünk ki az interjú menetéből. A barátságos, nyitott társalgás mellett legalább annyira fontos a jó megjelenés is, hiszen ez is kommunikációs jelentőséggel bír. Ügyeljünk arra, hogy külsőnk kellően elegáns, alkalomhoz illő legyen, igényességet sugározzon.

shutterstock_289645697.jpg
Amennyiben az interjú sikeresnek bizonyult, elkezdődhet az első munkanapra, illetve próbaidőre való felkészülés. Ebben a szakaszban érdemes „rápihenni” az előttünk álló hónapokra, hogy frissen, lelkesen kezdjük el az új környezetben a munkát. Ez az időszak nem csak a munkavállalónak hasznos, hanem a munkáltatónak is. Ugyanis ebben a három hónapban derül ki, hogy a két fél tud-e, illetve hogyan tud együttműködni. Érdemes nagyon odafigyelni, és minél több tudást magunkba szívni, kérdezni minél többet, elvállalni számos feladatot, és lehetőleg végig is vinni azokat. Az egyáltalán nem probléma, ha egy tapasztaltabb kolléga segítségét kérjük ilyen esetekben, hiszen teljesen új a terep, amin dolgozunk.

A beilleszkedést viszonylag hamar érdemes elkezdeni, mert sokat segíthet saját helyünk megtalálásában, így mindig nyitott, érdeklődő hozzáállást kell tanúsítani kollégáink felé. A legfontosabb erény ezekben az esetekben (akárcsak az önéletrajzok kiküldésének időszakában), a türelem. Időt kell hagynunk magunknak, egyik napról a másikra nem fog csoda történni, ismerjük meg a közeget, ismertessük meg magunkat, majd pedig váljunk az új munkahelyünk szerves részévé.

A bejegyzés trackback címe:

https://miapalya.blog.hu/api/trackback/id/tr5312479027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.04. 13:40:27

Felesleges ez túlbonyolítani!

A módszer:
- megnézzük az összes hirdetést, ahol a fő követelménynek megfelelünk,
- kiszórjuk ezek közül azokat, melyeben minket zavaró elem van,
- az összes többinek küldünk önéletrajzot.

Aztán ahonnan elhívnak minket interjúra, elmegyünk.

Ha valahol minket választanak, döntünk.
süti beállítások módosítása