Mi a pálya?

Miért érdemes gyakornoknak állni?

2017. május 05. - Kontent

Hogy néz ki egy gyakornoki időszak? Milyen lehetőségei vannak egy gyakornoknak? Milyen utat kell végig járni ahhoz, hogy a gyakorlat végeztével is megtalálja helyét a cégen belül, a megfelelő szakterületen? Blogunk támogatója, a Telekom programjának példáján keresztül mutatjuk be gyakornokságban rejlő lehetőségeket.

shutterstock_518378389.jpg

Miért jó a cégnek egy gyakornok?

A Telekom erősen támogatja a tehetséges fiatalok felvételét a vállalathoz, komplex gyakornoki programmal rendelkeznek. A szektorhoz mérten főleg informatikus/mérnök gyakornokoknak biztosítanak lehetőséget, de szinte minden egyéb támogató jellegű tevékenységben alkalmaznak gyakornokokat. A jelentkezés egyetemi szaktól függetlenül mindenki számára elérhető, a hangsúly inkább a gondolkodásmódon, egyéniség van.

Kiknek szól egy gyakornoki program?

Egy akkora vállalatnál, mint a Telekom vagy a T-Systems, a vállalat méretéből fakadóan szinte bármilyen felsőfokú tanulmány mellett lehet találni gyakornoki helyet. Egész évben állandó a gyakornokok keresése, többek között marketing, HR, gazdasági, sales és IT területre is.

Hol érdemes gyakornoki programot keresni?

A toborzó kampány folyamatos a különböző fórumokon, social media-ban, állásbörzéken, ezen kívül a felsőoktatási intézményekkel együttműködve is számos platformon hirdetik a gyakornoki pozíciókat a kisebb-nagyobb cégek, többek közt a Telekom és a T-Systems is.

Miért jó egy multinál gyakornokoskodni?

A multinacionális vállalatok ideális helyet biztosítanak a szakmai fejlődésre, köszönhetően a feladatok sokszínűségének és a tapasztalt kollégáknak. A gyakornokok valódi szakmai munkát végezhetnek, sok esetben akár nemzetközi környezetben. Emellett a juttatások is kedvezőek, a cafeteria, a konditermek, a céges rendezvények, a távmunka lehetősége a nagyobb vállalatoknál hozzáférhetőek a gyakornokok számára is.

shutterstock_608990015.jpg

Menjek vagy maradjak?

Területtől függően, de több olyan példa is van, hogy egykori gyakornokból lett szakértő vagy vezető a vállalatnál. Üresedés esetén mindig mérleghintára kerül, hogy az adott területen dolgozó gyakornok alkalmazható-e, illetve kinevelhető-e az adott pozícióra. Ilyen szempontból abszolút utánpótlásként tekintünk a gyakornokainkra.

Menjek vagy maradhatok?

A gyakornokok elbírálása cégenként eltérően működik. A Telekomnál a gyakornokok fokozatosan erősödő terhelésnek vannak kitéve, a kezdeti egyfázisú feladatok után folyamatos a szakmai munkavégzésbe való integrálás. Ha ebben jól helytállnak, akkor jó eséllyel válnak munkavállalóinkká. „A Telekom közössége az évek során hozzászokott a gyakornokok foglalkoztatásához, így őket teljes csapattagként tudják fogadni/kezelni. Hiszünk abban, hogy a tehetséges fiatalok bevonzása üzletileg megtérül, a friss tudás biztosítja a vállalat vérkeringését.” – mondja a Telekom HR igazgatója. 

Jelentkezz gyakornoknak a Telekomhoz!

A jelentkezéshez szükséges aktív, vagy 25 év alatt passzív, nappali tagozatos hallgatói jogviszony. Nincsenek adott időpontok, a Telekom bármikor szívesen fogadja a programhoz való csatlakozás kérelmét. Heti szinten minimum 20 órányi munkavégzés szükséges, ami rugalmasan beosztható az egyéb felsőoktatási elfoglaltságok mellett. A program során egy mentor segítségével végezheti el a gyakornok a kijelölt feladatait, és természetesen a munkavégzésért cserébe a honor sem marad el.

„Hiszek a gyakornoki programunkban, mert a tehetséges fiatalok tudják biztosítani a Telekom és a T-Systems jövőjét, a mi feladatunk pedig, hogy a tehetséges fiataloknak ehhez lehetőséget biztosítsunk.” – hangsúlyozza a Telekom HR igazgatója. 

A bejegyzés trackback címe:

https://miapalya.blog.hu/api/trackback/id/tr612480345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CoolKoon 2017.05.05. 16:22:30

"a gyakornokok fokozatosan erősödő terhelésnek vannak kitéve, a kezdeti egyfázisú feladatok után folyamatos a szakmai munkavégzésbe való integrálás." - Juj, de kíváncsi lennék arra, hogy miután csórikám x hónapig gyakornokként csinálja a kiosztott kulimunkát, és végre kap normális munkát is, hogy a fizetésén is emelnek-e. Nagyon attól félek, hogy egyáltalán nem....

élhetetlen 2017.05.05. 16:51:31

Nem tudom, kicsit nem figyeltem oda, mert miért figyeltem volna, új kolléga úgy került hozzánk, hogy nem tudom, három, vagy hat hónap alatt körbe próbálta a szóba jöhető szakterületeket. Mivel megfelelő volt, választhatott. A barátnőm menye, még az egyetem alatt, szintén gyakornok egy nemzetközi cégnél. Érdekes, nem volt gondja diplomázás után az elhelyezkedéssel. De munka van mögötte. Aztán pár év munkaviszony, most szült, és nem aggódik, hogy visszaveszik-e. Visszaveszik, mert tudják, hogy értékes munkaerő.

élhetetlen 2017.05.05. 16:57:40

@CoolKoon: De, ha a gyakornoki státuszból átkerül állományba, akkor egy normális cégnél megkapja az ottani besorolási bért. A gyakornokság nem a betanított munkásoknál bevett gyakorlat.

CoolKoon 2017.05.05. 22:47:36

@élhetetlen: Irodai munkánál (meg IT-ben) is lehet kulimunkát (a szakmán belül kulimunkának számító dolgokat) csinálni, nemcsak betanított munkásoknál. És én nem arról beszélek, hogy valaki gyakornoki státuszból átkerül rendes állományba (azt az ember az egyetemi tanulmányai befejeztéig sajnos nem teheti meg), hanem arról, amikor még azelőtt adnak neki komoly munkát, hogy felvennék rendes státuszba. Az ügyesebbek ugyanis gyorsan tanulnak, és nem hiszem, hogy az illető igyekezetét a cég honorálni szokta (hacsak nem kezd el rögtön a menedzserekkel bratyizni, szakmai tudás felmutatása nélkül).

élhetetlen 2017.05.06. 10:06:23

@CoolKoon: Azt hiszem, kicsit elbeszélünk egymás mellett. A gyakornok, akármilyen okos, és ügyes, és akárhogy teljesít, nem fog annyit keresni, mint egy végzett, állományban levő szakember, de tekintsünk el a gyakornokságtól egy percre. Ha valaki belép egy céghez egy érettségivel, lehet, hogy kap olyan munkát, mint egy diplomás, mert van tapasztalata, tudása, vagy bármi, de a nagyobb cégeknél azért komolyan veszik a fizetési kategóriákat, amik végzettség függőek. Csak egyszer láttam olyat, hogy valakit átsoroltak felfelé, de annak is el kellett kezdeni a főiskolát, és megígérni, hogy három éven belül végez, azaz, csak megelőlegezték a munkájának megfelelő fizetést. Ez van. Ha most hetente háromszor pár órát nem a leendő cégénél dolgozna, még, ha olcsóbban is, hanem a mekiben keresne ugyanolyan keveset, az kevésbé érné meg, mert így viszont arra áldoz, hogy legyen majd egy jól fizető állása, nem diploma után kezd el állásbörzékre járni, próbaidőzni, stb. Ez a cég „honoráriuma”.

CoolKoon 2017.05.09. 13:33:58

@élhetetlen: "A gyakornok, akármilyen okos, és ügyes, és akárhogy teljesít, nem fog annyit keresni, mint egy végzett, állományban levő szakember, de tekintsünk el a gyakornokságtól egy percre." - Igen. És pontosan ezért gondolom, hogy az átlagember számára (ha magasan kvalifikált munkát akar végezni) a gyakornokoskodás nagyon rossz ötlet, mivel kihasználják, és semmi nem garantálja, hogy az egyetemi évei után esetleg normális fizetést fog kapni.

"így viszont arra áldoz, hogy legyen majd egy jól fizető állása (...) Ez a cég „honoráriuma”." - Vagy nem, mert az illetőt nem fogják akarni előléptetni. És akkor hiába gürizett a cégnél alamizsnáért évekig. És szerintem inkább ez a jellemző, mint az, hogy a cégek nem az ingyen munkaerőt látják benne, hanem a potenciális szakembert.

"Ha valaki belép egy céghez egy érettségivel, lehet, hogy kap olyan munkát, mint egy diplomás, mert van tapasztalata, tudása, vagy bármi, de a nagyobb cégeknél azért komolyan veszik a fizetési kategóriákat, amik végzettség függőek. " - A végzettséget szinte csak és kizárólag az állami cégeknél, és belterjes gyáraknál veszik figyelembe (kis cégeknél csak azt nézik, hogy az illető valamelyik haver csökött pereputtya-e vagy sem). Az IT szektorban meg szinte egyáltalán nem.

élhetetlen 2017.05.09. 14:44:36

@CoolKoon: Másképp látjuk. „mivel kihasználják, és semmi nem garantálja, hogy az egyetemi évei után esetleg normális fizetést fog kapni.” Nem előléptetni kell. Bemutatja a diplomáját, és ettől átkerül egy magasabb fizetési kategóriába. És, mivel már bizonyított, lehet, hogy nem is a kategória aljára. Ingyen munka erő. Nem hiszem, hogy egy MATÁV, vagy az IBM pár gyakornokon megspórolt pénzből akar megélni. Szakembert akar, és, ha a gyakornok jó volt, akkor őt veszik fel, nem egy általuk ismeretlen másik frissen végzettet. Egyik sem állami, belterjesnek akár tekinthető is, de egy szóval nem mondtam, hogy a sarki 5 fős céghez érdemes gyakornoknak menni. Az IBM-hez igen. És ez az IT szektorban nem számít a végzettség, ez elég sanszos. Lehet, hogy nem, lehet, hogy igen. Nálunk számított. És csak egy hülye példa. Nemzetközi tender kiírásához is meg kell adni x szakember nevét, aki megfelelő felsőfokú végzettséggel, és nyelvvizsgával rendelkezik, bizonyítandó, hogy van fogadóképes ember, ha jön a külföldi cég. Nem elég az, hogy ó, igen jó szakember, és jól beszél angolul, papír is kell, nem elég a bemondás. Egyébként visszatérnék arra, hogy, ha hamburgert árul esténként, akkor jobban jár? Egyébként mindegy, én már nem leszek gyakornok!
Más. Tény, hogy soha nem dolgoztam kis cégnél, nem tudom, hogy működnek. De azt sem tudom elképzelni, hogy akár egy öt fős könyvelő cégnél, ha kiesik a stabil IT-sük, akkor felvesznek valakit az utcáról, (mert azt mondja, hogy ért hozzá), hogy tiéd a terep. Ha én lennék a tulaj, akkor jönne a 3-6 hónap próbaidő, alacsony bérért, (esetleg előszerződés a próbaidő utáni összegről), mert ez alatt az idő alatt meg kéne fizetni egy stabil, drága céget, hogy végezzen párhuzamos munkát. Mert az nem út, hogy kiderül, hogy az új fiú eltolta a mentéseket, és 100 ügyfél felé tartozunk kártérítéssel, mert elúszott az éves munka. Azt el tudom képzelni az IT szektorban bemondásra, hogy összedrótoz, ha nem működik, újra drótoz, vagy felrak egy gépet, nem működik, újra telepít, de komolyabb dolgot nem.

CoolKoon 2017.05.09. 21:28:40

@élhetetlen: "Nem hiszem, hogy (...) az IBM pár gyakornokon megspórolt pénzből akar megélni." - Muhahahahaaa...nem. Az IBM tényleg SOKKAL aljasabb annál, mint hogy csak a gyakornokokon akarjon spórolni. Volt szerencsém hozzájuk olyan 2009-2010 környékén. SAP basis level 2 pozíciót kínálgattak 120e bruttóért. Először azt hittem, hogy viccelnek, de kiderült, hogy nem (és ezt később néhány volt IBM-es kollegám is megerősítette). Ebből kiindulva a gyakornokoknak ott szerintem egy fillért se fizetnek, sőt, az se lepne meg, ha ők szednének pénzt tőle azért, hogy ott lehet (és a villanyukat használja pl.)...

"Egyébként visszatérnék arra, hogy, ha hamburgert árul esténként, akkor jobban jár?" - Ha csak a fizetéseket vesszük, könnyen lehet, hogy igen. Ha pedig közben még képzi is magát (pl. programozni, Linuxot stb. tanul), akkor egyértelműen.

"Ha én lennék a tulaj, akkor jönne a 3-6 hónap próbaidő, alacsony bérért, (esetleg előszerződés a próbaidő utáni összegről), mert ez alatt az idő alatt meg kéne fizetni egy stabil, drága céget, hogy végezzen párhuzamos munkát." - Heh, mit ad Isten, ilyenben is volt már részem. A "stabil, drága cég" voltunk mi, a cég meg mondjuk inkább kb. 20 fős lehetett, de a lényeg ugyanez volt: felvettek valakit (aki szerintem egyáltalán nem értett hozzá, pedig olyan frissdiplomás kinézete volt), minket meg pár hónappal később lapátra tettek. De kíváncsi lennék, hogy mit villantott az ürge...

Az egész diplomás dologhoz pedig még annyit, hogy tapasztalatból mondom, hogy egy diploma sokszor nem jelent semmit. Persze, a diplomára hasonlóan bazírozó német/osztrák cégek felé jó lobogtatni, de ezzel le is telt az összes funkciója.

élhetetlen 2017.05.10. 00:44:26

@CoolKoon: Na, nem sokra megyünk egymással. Én nem tudom, hogy az SAP basis level 2 pozíció milyen szint, csak azt tudom, hogy az említett nő elégedett az állásával, és a Németországban élő ismerősöm lánya is elégedett az IBM-es állásával, fizetésével. „Ha csak a fizetéseket vesszük, könnyen lehet, hogy igen. Ha pedig közben még képzi is magát (pl. programozni, Linuxot stb. tanul), akkor egyértelműen.”. Igen, az egyetem, meg a hamburger árusítás mellett egy pénzügyes éjszakánként linuxot tanul, hát, azt hiszem, nem egy terepen mozgunk.
„De kíváncsi lennék, hogy mit villantott az ürge...”. Az én felvezetésem szerint ezt nektek kellett volna megmondani, már, ha értetted, hogy mit írtam ezzel kapcsolatban.
„tapasztalatból mondom, hogy egy diploma sokszor nem jelent semmit.”. Legyen. De az, hogy valaki egy diplomát sem volt képes összehozni, az sem jelenti azt, hogy zseni. Nem vagyok hajlandó szégyellni a diplomáimat, mert munka, kitartás van bennük, és a logikai készség bizonyítékai. Nem csak egy területen tudtam megélni. Persze, tele van az ország önképzett szakemberekkel, akik mindenhez értenek. Hát nem. (Vagy igen, és akkor jön a parlamentben, hogy ne képezzünk balneológusokat, mert nincs is tengerünk. Itt mindent lehet!).

CoolKoon 2017.05.10. 11:01:27

@élhetetlen: "az említett nő elégedett az állásával, és a Németországban élő ismerősöm lánya is elégedett az IBM-es állásával, fizetésével." - Ja. Mert Németországban az IBM-nek is (sokkal) többet kell fizetnie, mint Mo-n. Ezért aztán költségcsökkentésből elkezdték leépíteni a németországi részlegeiket, és amit csak lehetett, megpróbáltak Mo-ra meg Csehországba (Brünnbe) kiszervezni. Lehet, hogy a Németországban élő ismerősöd lánya elégedett az IBM-es állásával, de meglehet, hogy egy napon már nem a mo-i, hanem a romániai IBM központokba fogják kiszervezni a munkáját, ő meg megy szépen a levesbe. A multiknak ugyanis MINDENKI egy használati tárgy (nemcsak a gyakornokok), amit egy idő után eldobnak, és vesznek egy újat. A gyakornokok pedig ilyen szempontból szerintem még kiszolgáltatottabb helyzetben vannak.

"Igen, az egyetem, meg a hamburger árusítás mellett egy pénzügyes éjszakánként linuxot tanul, hát, azt hiszem, nem egy terepen mozgunk." - Én a saját példámból indultam ki. A pénzügyes nyomjon mondjuk Matlabot, esetleg Javát (az SAP-t a Netweaver óta abban programozzák). De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy képezze magát, mert azzal szerintem jobban jár, mintha gyakornokként lótifuti munkát csinál valamelyik multinál.

"Az én felvezetésem szerint ezt nektek kellett volna megmondani, már, ha értetted, hogy mit írtam ezzel kapcsolatban." - Hát pont azért lennék rá kíváncsi, mert amíg mi ott voltunk, addig az ürge nem villantott abszolúte semmit (sőt, szerintem alapvető dolgokkal nem volt tisztában még a Windowson belül se), és nem is értettem, hogy mi alapján vették fel. De a lényeg, hogy az ilyen helyeken szinte mindegy, hogy friss diplomást vagy diplomával nem rendelkezőt vesznek fel, mert ha semmi ezirányú tapasztalata nincs (még "otthonról hozott" se), akkor így is, úgy is kínszenvedés lesz az egész.

"Nem vagyok hajlandó szégyellni a diplomáimat, mert munka, kitartás van bennük, és a logikai készség bizonyítékai." - Én egy szóval se mondtam, hogy szégyellni kellene a diplomát. Inkább arról van szó, hogy egyesek mintha úgy gondolnák, hogy ha valakinek diplomája van, akkor kanállal ették az észt (nemcsak azok, akiknek diplomájuk van, mások is). Ebből pedig néha nagy lebőgések tudnak lenni, amikor az illetőnek esetleg gyakorlati tudást is fel kéne mutatnia.

"Vagy igen, és akkor jön a parlamentben, hogy ne képezzünk balneológusokat, mert nincs is tengerünk" - Heh, eltűnt a Pokorni a süllyesztőben, jött helyette ezt a címzetes egyetemi tanár, erre kiderült, hogy ugyanolyan ostoba, csak a Pokorninál százszor arrogánsabb. Csöbörből vödörbe....
süti beállítások módosítása