Mi a pálya?

Most te mondd meg, mi legyen a pálya!

2017. augusztus 11. - Kontent

Egyetlen tweetbe sűrítve (és max egyperces videóban kibontva) kell benyújtania pályázatát bárkinek, aki szeretne egy őrülten izgalmas akcióban részt venni, ahol a cél a munka világának korszerűsítése. A legdurvább: ha kellően penge az ötleted, meg is valósulhat!

hold.jpg

Moon shots - azaz Hold(-ra) lövés.

Így nevezték a Google azon céges gyakorlatát, hogy mindig teljesen elrugaszkodott, a jelenlegi lehetőségeket és körülményeket totálisan felforgató célokat tűztek ki maguk elé.

Az egyik leghíresebb ilyen kezdeményezésük a Fiber: ahol az volt a cél, hogy olyan kábelnetet adjanak a hétköznapi felhasználóknak, ami minimum tízszer gyorsabb a piacon addig elérhetőnél.

Ez a tízes “túllövés”, az eddig ismeretlen magasságokba célzás a Moon Shot. Az az értelme, hogy ha az ember ilyen célokat állít maga elé, ilyen problémákat akar megoldani, akkor kénytelen teljesen új módon, a dobozon kívül gondolkodni, hiszen már arányaiban is más jellegű a kihívás, mint amire a megoldások már ismertek.

Az Aon Hewitt elndította, a Telekom, a Microsoft, az E-On, a Graphisoft Park és más magyar bluechip cégek pedig szponzorálják a WOW (World of Work - A munka világa) témájában ezt a “Moon Shot” pályázatot, aminek a lényege, hogy maximum 140 karakterben (ennyi fér egy tweetbe) fogalmazz meg egy olyan ötletet, ami jó választ ad korunk elképesztő munkaügyi kihívásaira.

Mert mi is a helyzet a munka világával?

Ahogy a projekt weboldalán is megfogalmazzák, hihetetlen mértékű változások zajlanak a munkaerőpiacon, ez az egyik oka annak, hogy elindítottuk ezt a blogot a munka világáról. Az emberek egyre gyorsabban váltanak munkahelyet, egyre dinamikusabb a piac, és egyre inkább eltávolodik a különbség a “munka” és az élet többi területe között: végre! A napi 8-10 óra gályázás helyett egyre inkább az a trend, hogy a munkavállalók megkeresik azokat a pozíciókat, munkavállalási formákat, amelyek az ő képességeiknek fekszenek, és amelyekben hasznosnak érzik magukat!

Egyre több a szabadúszó, egyre többen vágnak bele saját üzletbe és keresik az értelmes, számukra működőképes befektetési modelleket, amelyekkel passzív bevételforrásokat építhetnek ki maguknak. Egyre gyakoribb a home office, a rugalmas munkaidő. A munka világa valósággal forrong.

Pénzt keresni ma abból lehet, amire az emberek értékként tekintenek. Értéket kell előállítani ahhoz, hogy hasznosnak és kiegyensúlyozottnak érezzük magunkat, hogy megtaláljuk a helyünket a világban. Persze, ez a keresés sosem áll meg, és mindig változik is, hogy éppen hol tudjuk legjobban kamatoztatni adottságainkat és az addig felhalmozott tudásunk összességét.

De mire tekintünk értékként?

Arra biztosan nem, amit robotok is elő tudnak állítani.

Márpedig a robotok egyre több mindenre képesek. Hamarosan popslágereket és könnyed ponyvaregényeket is megírnak majd - de az összeszerelő-üzemekből néhány év alatt lassan, de biztosan kiszorítják az embereket. Autókat, hajókat, és repülőket is jobban fognak tudni vezetni, mint mi - ha pedig szeretnénk megtartani a kontrollt, azt egy távoli irányítóközpontból is megtehetjük, nem kell a kabinban zötyögni többé.

Szomorú lenne az, hogy a gépek feleslegessé tesznek egy csomó egyszerű fizikai munkát?

Vagy éppen hatalmas szabadság elé néz az emberiség, amivel azonban nagyon gyorsan meg kell tanulnunk élni?

Mi lesz a rengeteg munkanélkülivel? Mi lesz a klímaváltozással, a környezetvédelemmel? Hogy fog kinézni a globális kereskedelem? Milyen megoldást, gyógyírt hozhat ez a tendencia a civilizációs betegségek egész sorára, mint a stressz vagy az elhízás?

Ha van ezzel kapcsolatban egy jó gondolatod, ami belefér egy tweetbe (és egy egyperces videóba), akkor lődd ki az űrbe, pontosabban a netre, mert a zsűrizés után a legjobb ötleteken a legnagyobb elmékkel agyalhatsz tovább! Egy életreszóló élmény lehet a 24 órás “hackathon”, ahol a továbjutott ötleteket a megvalósulás irányába tolhatod tovább!

Itt az idő: most Te mondod meg, milyen legyen a jövő munkahelye!

Vasárnapig még van időd, ez a wowmoonshot pályázati szakaszának határideje. Addig is, itt csatlakozhatsz az eseményhez Facebookon.

Jó ötletelést! Váltsd meg a munka világát!

A bejegyzés trackback címe:

https://miapalya.blog.hu/api/trackback/id/tr2612740234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása