Mi a pálya?

Karriertanácsok a ‘10-es évek végén: a tökéletes match nyomában

2017. augusztus 17. - Kontent

A munka világa sosem volt ennyire dinamikus, mint manapság. Itthon vagy külföldön? IT vagy marketing? Püski Tamás fejvadásszal beszélgettünk arról, hogy a hagyományos “munkakeresés”- modell átalakulóban van: ha jó munkát szeretnénk találni, más irányokból is érdemes közelítenünk…

shutterstock_310620227.jpg

Hol vannak ma a legjobb lehetőségek, mi a helyzet ma a munkaerőpiacon?

Gyártás-termelés és az IT terén is nagyon jó pozíciók vannak, amelyeket nehéz betölteni, különösen Budapesten kívül, például mérnöki és a sales-marketing területen. Eleve szakmunkásból is kevés található, pedig fontos lenne, hogy a munkaerő-kínálat sokszínű maradjon - ezért is van az, hogy ma már egyre kevesebben tekintenek feltétlen célként arra, hogy a gyermekük diplomát szerezzen. Ha egy jó szakács lesz belőle, ami neki örömet okoz, az is tökéletes elégedettségre adhat okot. A lényeg a jó illeszkedés, a “match” - arra kell törekedni, hogy olyan munkát találjunk, ami hozzánk jól passzol. Ugyanis az idő repül, és folyamatosan óriási átalakulások zajlanak.

Vannak jól publikált, ismert hiányszakmák, mint a kémikus, vegyész, a mérnökök általában, vendéglátósok, fejlesztők, de igazából nem ez a lényeg, ez a fontos ebben a szakmában. Mi például a technológiai cégekhez ügyfélkapcsolati alkalmazottakat is keresünk, de van, ahová nagyon nehezen találtak office managert, vagy rendszerkarbantartót. Sokszor egyszerűbbnek mondott pozíciókat is nehéz betölteni. Mi magunk is nehezen találunk új kollégákat, pedig az elvárásaink nem verik le az eget - a “matchet”, a megfelelő embert nehéz megtalálni a megfelelő helyre. És nyilván az út nyitva áll mindenki előtt: ha hajlandó külföldre menni, akkor bumm, bárhol elhelyezkedhet.

Most egyébként sok programozó magániskola indult el - a tárlatvezetőktől a jogászokon át mindenféle hátterű emberek mennek ebbe az irányba. Egy ismerősöm orvosi végzettséggel ment el programozni egy farmakológiai céghez, akik nyilván összetették a két kezüket, hogy tudtak ilyen embert találni, aki orvosi háttérrel rendelkezve tud fejleszteni. Ma látni kell, hogy ha nem alkalmazkodunk időben, akkor lemaradunk: fontos a nyelvtudás például - ez az egyik alapkövetelménye annak, hogy le tudjunk követni bármilyen trendet.

Püski Tamás, a budapesti bázisú üzleti szolgáltató,
fejvadász és kapcsolatépítő startup, az IseeQ szakértője

Milyen módszert érdemes követni, ha új állást, megélhetést keresünk?

A hirdetések nézegetése és a jelentkezések mellett érdemes aktívan építeni a networkünket az egész karrierünk során, nem csak akkor, amikor új utakat keresünk. Jó szakmai eseményeken részt venni, online platformokat aktívan használni és direktben megkeresni a nekünk szimpatikus cégeket. Ezek nem új dolgok, de egyre fontosabb, hogy tudatosan éljünk velük.

Miben kell ma jónak lenni egy jó munkahely megszerzéséhez?

Nagyon erősödnek a soft skilles igények: problémamegoldókészség, proaktivitás, a dolgok megértésének, a komplexitás átlátásának és a feladatok önálló megoldásának képessége előtérbe került. Ez a legalacsonyabbtól a legmagasabb szintű pozíciókig releváns ma. Nyilván örök tényező a nyelvtudás és a digitális felületek kezelésének képessége, ez ma már feladatmenedzsmentet is jelent, bármi olyan dolgot, ami a munkád optimalizálásában segít téged, hogy hatékonyan tudj dolgozni. Amit lehet, végezze el helyetted a gép. Ez nagyon fontos ma már egy office managernek éppúgy, mint egy fejlesztőnek vagy ügyvezetőnek.

De ma is lehet olyan munkát találni, ahol megmondják, hogy mit csinálj, azt csinálod ötig, és aztán hazamész - ezért fontos az, hogy tudd, hogy mit akarsz. Van aki önmegvalósítani akar, van aki a munkát csak munkának tekinti, napi nyolc órában, van aki saját céget indít. Ezért nagyon változóak az elvárások. Az a kérdés, hogy ezeknek hogyan tudsz megfelelni, mit tudsz az egészhez hozzátenni? Például lehet, hogy be tudnál vinni a céges rendszerbe egy kiváló időmenedzsment eszközt, de annál a cégnél érvényes szabályozások miatt ez nem járható út - míg egy másik helyen tárt karokkal fogadnak minden ilyen kezdeményezést.

Van olyan ügyfelünk, aki kifejezetten várja, hogy legyen véleményed, már az első naptól mondd meg, hogy mik a tapasztalataid és min változtatnál - ha a módszereidnek érvényt tudsz szerezni, akkor hasznosíthatod a saját tippjeidet és trükkjeidet.

shutterstock_654263449.jpg

Honnan lehet tudni, hogy milyen a nekünk való munkahely?

Azt szoktam mondani, hogy próbáld ki magad. Kicsi magyar cég, multi, vagy éppen startup, esetleg több munkahely egyszerre - mindegyikből lehet tanulni és mindegyikben van érték. A multinál elleshetsz bizonyos megoldásokat, a kisebb cégeknél nagyobb tere nyílhat a kezdeményezőkészségednek, kivéve ha a te cégvezetőd éppen úgy áll hozzá, hogy ő találta fel a spanyolviaszt, és nem lesz fogadóképes. Startupolnál? Nem tudhatod, hogy neked való -e, amíg nem próbálod ki - milyen pénzt felhajtani, befektetőknél pitchelgetni, külföldre járni.

Fontos, hogy próbálgasd, mi az, ami fekszik neked, mi az ami nem. Igazából ebből a tapasztalatból tudod leszűrni, hogy mivel is akarsz igazán foglalkozni a következő időszakban. Ezért jó már egyetem alatt elkezdeni dolgozni, mert még van egy kis védőháló mögötted, tudsz variálni, és napi 4-5 órában már egész jó dolgokat lehet csinálni. Szóval ne emelj korlátokat. “Multihoz nem megyek, mert az gonosz”, “a startup anyagilag nem éri meg” “ a vállalkozás bizonytalan” - nem érdemes ilyen kitalált korlátok közé szorítanod magad, mert sosem tudhatod, hogy végül hová kerülsz, ezért a legjobb, ha saját magaddal kerülsz tisztába és ha valamilyen célt meg tudsz fogalmazni, mert ahhoz mindig vissza tudsz térni, annak alapján tudsz döntéseket meghozni.  

Sokat segíthet ebben egy jó fejvadász, akiben meg tudsz bízni, aki látja és megérti mit akarsz és ehhez képes jó megoldásokat tud szállítani számodra, levéve némi terhet rólad a döntéshozatal folyamatában.

Végül kint vagy itthon?

Vannak kinti magyarok, akik azt mondják, hogy nehezen tudnának bármi rosszat mondani, úgyhogy sosem fognak hazaköltözni. De sokan hazajönnek, nagy cégektől, sikeres karrierrel is. Gyakran ennek családi okai vannak, illetve szerepet játszik a honvágy is. A lényeg azonban nem ez. A fontos a jó “match”, az a dolog, ami egy céggel és pozícióval téged összekapcsol. Ezt kell megtalálni, és ebben itthon is abszolút van keresnivalód. A viszonyok változnak, a céget kinőheted, átugorhatsz másik piacra, indíthatsz saját vállalkozást, sok minden függ az aktuális piaci lehetőségektől a szektorodban, a politikai helyzettől, tehát végső soron a külföld/itthon döntés sem egy önmagában való döntés. Ugyanúgy attól függ, hogy te mit akarsz csinálni.

Pénzt akarsz keresni, hírnevet szerezni, tisztes polgári életet élnél vidéken, vagy minden héten színházba akarsz menni Budapesten? Az ilyen kérdések mentén dől el, hogy mi számodra a megfelelő állás, nem pedig fordítva.

Persze alapvető különbségek vannak anyagiakban a Nyugat és Magyarország között, de én azt gondolom, hogy itthon is meg lehet élni, bárkinek lehet itthon is keresnivalója. Külföldön persze a lehetőségek is mások, mint ahogy a kihívások is - nem lehet a körtét az almával összehasonlítani. Amíg nem próbálod ki, nem fogod pontosan tudni. Talán úgy vagy vele, hogy te baromi jól éreznéd magad Amszterdamban, bármilyen munkakörben. Kérdés, mennyire ragaszkodsz a családodhoz? Fapados járatokkal három óra alatt bárhol ott vagy Nyugaton, tehát igazából a külföld/itthon kérdés nem nagyon különbözik a multi vagy kkv kérdéstől ebben sem.

Nálam alapvetővé vált a munka során, hogy próbálok mindenhez pozitívan hozzáállni - a lehetőségeket keressük. A pályaválasztás már régen nem egy életre szól - mindenkinek a saját életének az aktuális fázisához és a világban zajló folyamatokhoz egyaránt jól illeszkedő megélhetés irányába érdemes gondolkodnia. Úgyis a lehető legjobb, számunkra legmegfelelőbb szerepben fogjuk tudni a legjobb munkát elvégezni, ami az életünk összes elemére pozitívan hat majd. Kitalált szabályok és keretek helyett ezért jó, ha egy saját utat akarunk járni, és ahhoz keresünk jó megoldásokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://miapalya.blog.hu/api/trackback/id/tr2312757560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása