Mi a pálya?

Fenntartható munkahelyek 1 – álomszerű terek

2018. január 04. - Kontent

A munkahely nem csak azt jelenti, hogyan és mivel keresed a pénzed, hanem azt is, hogy hol és milyen körülmények között. A korszerű technológiák és az emberközpontú tervezés trendjének köszönhetően egyre több olyan hely létezik, ahol igazán öröm a munka. Posztsorozatunk első részében arról írunk, miért jó ez a munkaadónak és a munkavállalónak.

powerhouse-telemark-by-snohetta-05.jpg

Évek óta kulcsszó a “fenntarthatóság” - az élet minden területén, legyen az energia, közlekedés, vagy élelmiszeripar. De azon túl, hogy logikusnak tűnik élhetőnek megőrizni a bolygót, amin élünk, gyakran rájövünk, hogy ha rendszerben gondolkodunk, csökkentve a káros hatásokat, annak általában azonnal van valami pozitív hatása, nem csak a távoli jövőben.

Például biciklizni szórakoztató és egészséges is, nem csak azért hasznos, mert a bringának nincs károsanyag-kibocsátása.

Ehhez hasonlóan feltűnhet, hogy a legmodernebb megoldásokat felvonultató irodák, üzemek és egyéb munkahelyek egyszerűen jó helyek. Ha egy olyan közegben töltjük a nap nagy részét, ahol tudjuk, hogy a tevékenységünk nem okoz környezetszennyezést, nem zsákmányol ki se más embereket, se természeti erőforrásokat, akkor eleve jobb hangulatban fogunk dolgozni.

Persze a munkaadónk is versenyképesebb, tehát sikeresebb lehet, ha le tudja szorítani az üzemeltetési költségeket, a rezsit - a modern irodák között pedig nem ritka, hogy akár nullára csökkenhet az épület külső energiaigénye, mint a Powerhouse Telemark esetében.

 Fotó: dezeen.com

Ez az enyhén szólva formabontó irodaépület 2019-ben lesz kész, egy norvég kisvárosban, a tervezői azt akarják kommunikálni, hogy ha egy ilyen helyen gazdaságos lehet ez a beruházás, akkor a világ ezernyi nagyvárosának irodanegyedeiben még könnyebb lehet hasonlóan bevállalós épületkoncepciókat választani.

Ez a gyémánt alakú, déli tájolású döntött forma optimálisan használja ki a napsugarakat, az egész felület napelemekkel borított, és persze vannak hőszivattyúk is. Ezzel 11 emeletnyi, 6500 négyzetméter hasznos területet tudnak ellátni árammal.

A tetőn lévő kis “vágásban” kertet létesítenek, ami szabadon látogatható.

A sorozat további részei ezek lesznek:

Fenntartható munkahelyek 2 – az új és az újjávarázsolt
Fenntartható munkahelyek 3 – a hazai példa

A bejegyzés trackback címe:

https://miapalya.blog.hu/api/trackback/id/tr9613543509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2018.01.04. 15:49:53

Még ilyenekre is fuja a kőolajból. Ennyi.

De amúgy jó ötlet.

rgranc 2018.01.04. 19:27:18

"a legmodernebb megoldásokat felvonultató irodák, üzemek és egyéb munkahelyek egyszerűen jó helyek. Ha egy olyan közegben töltjük a nap nagy részét, ahol tudjuk, hogy a tevékenységünk nem okoz környezetszennyezést, nem zsákmányol ki se más embereket, se természeti erőforrásokat, akkor eleve jobb hangulatban fogunk dolgozni."

Előrevetítem hogy alapvetően környezetvédő beállítottságú vagyok, évek óta komolyan szelektálunk, hatszemélyes családként 60 literes kukánk van, stb.

Ennek ellenére amikor most év elején nagyon modern és túl környezetvédő irodába költöztünk, azzal nem vagyok én sem elégedett. A lámpák túl gyorsan kikapcsolnak hogy védjék a környezetet, ez a mellettünk lévő folyosókon még csak enyhén zavaró (ahányszor elmegy valaki vagy a szélen ülő kolléga nagyobbat mozdul, felkapcsol a folyosóvilágítás, aztán ki), a vécén ülve integetés manapság már kvázi normális, de hogy a megbeszéléseken is integetni/mozogni kell a meetingszobákban, az már hülyén néz ki. Az pedig hogy a rolók nappal 20 percenként felmennek (hogy a nap is melegítse az irodát), mindig újra le kell engedni, zavaró is. Persze valamennyire lehet finomhangolni ezeket a beállításokat, de igazán jobb hangulatban sajnos ezek miatt nem fogunk dolgozni, attól félek.
süti beállítások módosítása