Mi a pálya?

Fenntartható munkahelyek 3 – a hazai példa

2018. január 11. - Kontent

A munkahely nem csak azt jelenti, hogyan és mivel keresed a pénzed, hanem azt is, hogy hol és milyen körülmények között. A korszerű technológiák és az emberközpontú tervezés trendjének köszönhetően egyre több olyan hely létezik, ahol igazán öröm a munka. Posztsorozatunk harmadik részében a Telekom épülő budapesti székházát mutatjuk be.
Természetesen Magyarországon is épülnek fenntartható és magas BREEAM minősítésű épületek már - az egyik ilyen a Telekom új székháza lesz, ez a “Nagyon Jó+” kategóriát éri el.

tibastudio-telekom.PNG

Kép: BrickVisual

A Népliget felé néző üvegcápa külsőre semmiféle kompromisszumos megoldást nem mutat - ezzel is alátámasztva a BREEAM minősítőcég azon állítását, hogy igazából a fenntartható épületek nem is kerülnek többe, mint a hagyományos technológiájú épületek, különösen, ha az egész életciklusukat tekintjük. Semmilyen kényelmi, technikai, esztétikai funkcióról nem kell lemondanunk.

telekom-hq-tiba.PNG

Kép: BrickVisual


Minek köszönheti nagyszerű minősítését ez a projekt?


Minimális környezetterhelés: tömegközlekedéssel kiválóan megközelíthető helyszínnek számít, a kerékpáros munkábajárást megfelelő tárolók és öltözők segítik.
Ellenőrzött faanyagok: A kivitelezés során csak felelős erdőgazdálkodást és gyártást igazoló tanúsítvánnyal rendelkező faanyagot építettek be. Ez a speciális minősítés, az FSC garantálja, hogy a fát olyan módon termelték ki, amivel nem károsítottak természetvédelmi területeket, nem használtak veszélyes növényvédő-szereket, illetve garantálható, hogy a vonatkozó jogszabályokat betartó erdőgazdaságból származik a fa.
Az ilyen erőfeszítéseknek az az értelme, hogy a bolygó erdőállományának csökkenését meg lehetne állítani, ha minden új beruházás ilyen minősítéssel rendelkező faanyagot szerezne be.


Energiatakarékosság


Az áram-, víz-, és hőfogyasztás adatait valós időben méri a rendszer, aminek a segítségével optimalizálni lehet azt, illetve a hibák, szivárgások, bekapcsolva maradt lámpák, és hasonló problémák is gyorsan lefülelhetők.
Ma már alapvetőnek gondolhatnánk, hogy mindenből energiatakarékos verziót választanak a beruházók: a modern liftek, a korszerű világítástechnika, amelyet jelenlét-érzékelők vezérelnek, jóval kisebb fogyasztást jelentenek egy ilyen irodakomplexum esetében, mint régebben. Ahol olyan sok a nagyteljesítményű számítógép, mint a Telekomnál, ott adja magát az ötlet: a gépeknek vízhűtés kell, akkor az így felmelegedett vizet kellene továbbfűteni, és odajuttatni, ahol éppen megnyitnak egy melegvíz-csapot. Ez, vagyis a hulladékhő-hasznosítás valóban meg is valósul itt.


Hulladékgyűjtés


A hulladék szelektív kezelése már évtizedes múltra tekint vissza a Telekomnál. Az új székház tervezésekor alapvető célkitűzés volt, hogy az előzőnél elért színvonalat is meg kell haladni.
Ha belegondolunk, éppen az ilyen központi munkahelyek, nagylétszámú alkalmazottnak munkahelyet biztosító irodaházak az optimális hulladékhasznosítás legjobb terepei, hiszen itt gördülékenyebb lehet megszervezni azt.
A hulladékgyűjtés már az irodaszinteken megkezdődik, ennek menetéről az itt dolgozók tájékoztatást és képzést fognak kapni, ahogy ez már bevett gyakorlat a cégnél, hiszen szelektíven gyűjtik a papírt, a fémet, a műanyagot, illetve a színes és színtelen üveget, már most is.


A szelektált hulladék a pinceszinten levő hulladéktárolóba kerül, ahol további válogatásnak vetik alá, majd az így ellenőrzötten elkülönített újrahasznosítható anyagokat tömörítik és elszállítják.
Újdonság, hogy most már az éttermek konyhai hulladékát nem egyszerűen csak elkülönítve kezelik, de a helyi komposztálásra is sor kerül, vagyis az újrahasznosítási körfolyamat már itt, a székházban elkezdődik.
Az energiahatékonyság és környezetbarátság azonban nem minden.
Ahogy a poszt elején is említettük, az igazán jó munkahelyeken dolgozni, létezni is jó.

Ma már nem a csocsóasztal és a babzsákfotel egy iroda menőségének fokmérője. A jó munkakörnyezet hatékonyabb emberi munkavégzést is jelent, ezzel minden okos menedzsment tisztában van már.
A BREEAM éppen ezért a “Well-being” szempontok alapján is felméri a minősített helyszíneket.

A Telekom székházban az alábbi megoldások biztosítják azt, hogy jó legyen benne dolgozni:

  • odafigyeltek a minél több természetes fény beengedésére, és a panorámás kilátás minél széleskörűbb biztosítására
  • természetes szellőzés, friss levegő befújás
  • helyben vezérelhető fűtés
  • futópálya a tetőteraszon, edzőterem, wellness
  • ökológus által tervezett belső kert, kis tóval
  • relaxációs és közösségi terek kialakítva a nagyterű irodákon belül
  • saját orvosi rendelő


Az ehhez hasonló új épületek, és az ötletes felújítások egészen új életminőséget hozhatnak otthonainkban és munkahelyeinkre is, ez az új ipari forradalom egyik legizgalmasabb hozadéka. Szebb, kényelmesebb terek, egyre kevesebb energiaköltséggel.

A te munkahelyed mennyire fenntartható? Ebben a posztsorozatban a legnagyobb, leglátványosabb fejlesztéseket mutattuk be, de amint talán látható volt, a fejlődést apró lépésekben is el lehet kezdeni.

A sorozat további részei:

Fenntartható munkahelyek 1 - álomszerű terek
Fenntartható munkahelyek 2 – az új és az újjávarázsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://miapalya.blog.hu/api/trackback/id/tr3013543853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása