Mi a pálya?

Rend a lelke a hatékony munkának

2017. július 03. - Kontent

Az elmúlt évtizedek során számos fejlesztéssel bővült az eddig már sokat emlegetett irodai környezet kialakítása. Az egy-két fős szobákat felváltotta a cellás irodarendszer, majd beléptünk az egyterű irodák világába, ami nagyobb, esetleg térválasztóelemekkel beépített, de egybefüggő, nyitott tér, azaz open office, melynek befogadóképessége egyes esetekben közel 50-70 alkalmazottra tehető.

1_6.jpg

A zárt irodák, szobák kialakítása az elmélyült, magas koncentrációt igénylő munkavégzéshez szinte kitűnő feltételeket biztosítanak, hiszen a nyitott irodatérrel szemben, a zavaró tényezők a minimálisra csökkennek, így a nagy figyelemmel járó feladatok generálta feszültség is könnyebben oldható a stresszmentes környezetnek köszönhetően. Ezáltal a privátszféra, a személyes tér, amit hívhatunk akár állandó biztonsági pontnak is, könnyebben megteremthető állapot. Ugyanakkor a különálló irodai szoba pont ettől, a munkaközösségtől való elzártságtól kerül a mai irodai munkakultúrával szemben hátrányos helyzetbe. A munkavégzés mind a két térben egyéni folyamat, azonban egy open office-ban sokkal egyszerűbb kommunikációt kezdeményezni a kollégákkal, mely nagymértékben növeli a produktivitást, hatékonyságot. Ezen kívül a nyitott irodatér sokkal jobban fenntartható, amennyiben elrendezése és beépítése megfelelő. A figyelmet megzavaró tényezők száma is tud növekni, ezért az ebben a környezetben dolgozók számára fontos meghatározni pár szabályt, amiknek mentén a lehető legrugalmasabbá teszik az egy térben ülők munkáját.

Azonban már számos cégnél fellazulni látszik az irodai környezet, vagyis sok helyen lép életbe a szabad asztalválasztás elve, így az állandó munkaállomás, mint olyan nem feltétlenül része az irodai dolgozóknak. Viszont mivel ez a rendszer merőben eltér a megszokottól, az átállás és a beállás egy viszonylag nehezebb, hosszú folyamat része, melyet minden esetben kommunikációs és egyéb más tréning előz meg, úgynevezett betanítási időszak, ami felgyorsítja az alkalmazkodást. Egyre több helyen kapnak hangsúlyt a közösségi terek, meeting pontok, tárgyalószobák, melyek szintén fontos elemei ennek az innovációnak.

2_4.jpg
A shared desk rendszer remek lehetőség azoknak a kollégáknak, akik napjuk jelentős részét irodán kívül töltik, így nem igényelnek állandó, számukra fenntartott munkaterületet, saját asztallal, így többen is tudnak, különböző időbeosztásokban dolgozni ugyanazon a munkaállomáson, így a munkaidő is sokkal rugalmasabbá válik, valamint az iroda egyes pontjai sem állnak kihasználatlanul, ami lényeges költségvetési szempont, ugyanis a különböző közösségi terek, szobák is teljeskörű kihasználtságban részesülnek. Ezen kívül a shared desk munkarend alkalmazásával több lehetőség adódik a távmunkára is (link korábbi posztunkra), amennyiben minden technikai háttér megfelel a munka elvégzéséhez.
Manapság egyre inkább gyakori az úgynevezett „coworking”, magyarul közösségi irodák elterjedése hazánkban is, ami főleg a home office-ból menekülő szabadúszók számára nyújt segítséget. Ezek általában olyan terek, ahol többen, nem azonos, viszont hasonló eszközökkel való munkát végeznek. A szabályok itt hasonló elveken alapulnak, mint egy hivatalos, nyitott irodában.

A bejegyzés trackback címe:

https://miapalya.blog.hu/api/trackback/id/tr8712534487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1349973572759 2017.07.03. 15:19:53

Liberálisok úgysem dolgoznak, Soros tartja el őket.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.07.03. 15:31:28

@MaxVal BircaMan HJCD .: Nyilván így van. Mindeközben a feudális világban, ahova a mostani vezetés alatt tartunk az ilyen "irodás" dolgok csak amolyan úri svihákságok, a hanyatló nyugat ópiumai. Bezzeg egy jó kohászüzem, termelővállalat sok kis szakmókussal, az a jövő. Az értelmiséggel csak a gond van a banánköztársaságokban.

Mondjuk megnézném, hogy mit kezdenél egy kohászüzemben, te abból élsz, hogy a kormánynak és a fidesznek trollkodsz, végülis az is "irodai" munka.

mbazs 2017.07.03. 16:22:36

Open office, nyitott iroda (majdnem mindegy, hogy a teljesen nyitott, vagy a deszkákkal elválasztott "akol" módszer):

- ordítva telefonálók, tele pofával röhögők egész napos hallgatása

- magánszféra nulla, mindenki azonnal látja, hogy az index-et 3 percre megnézted és jönnek a "te egész nap netezel?" beszólások

- egy fingik, mindenki beájul

Marketingeseknek, üzletembereknek, stb exrtovertált figuráknak ez biztos tök szuper, de pl. programozóknak egy halál.

Shared desk? Az az, amit az egyik rendben tart, a másik meg teleganézza? :DD
süti beállítások módosítása